Valitse Sivu

Ananaksen kasvatus lehtiruusukkeesta

mennessä | heinä 1, 2023 | Hyötykasvit | 0 Kommenttia

Tuore ananas on ihanan herkullinen hedelmä vaikka ihan sellaisenaan tai vaikkapa kiisselissä, jäätelössä tai täytekakun täytteenä. Tuoreen ananaksen lehtiruusuketta ei kannata heittää pois, vaan siitä voi kasvattaa kauniin huonekasvin juurruttamalla. Ananaksen juurtuminen vie aikaa, mutta kärsivällisyys palkitaan upealla viherkasvilla. Lehtiruusukkeesta kasvatettu ananas ei tuota varsinaista uutta ananassatoa, mutta hyvällä hoidolla ajan saatossa kasvi voi kasvattaa pitkän varren, jonka päähän kasvaa pienikokoinen koristeananas.

Valitse elinvoimainen yksilö

Kasvatettavan ananaksen olisi hyvä olla tuore, jotta lehtiruusuke lähtee hyvin juurtumaan. Toisaalta kannattaa valita riittävän kypsä hedelmä, jotta se on maultaan myös herkullinen. Lehtiruusukkeen lehtien olisi hyvä olla vihreät, terhakat ja elinvoimaisen näköiset sekä ananaksen kuoren pinnalla olevien piikkien vaaleat, eivät ruskeat tai harmaantuneet.

Irrota lehtiruusuke

Ananaksen lehtiruusuke irtoaa kypsästä hedelmästä yleensä napakasti kiertämällä. Jos tämä ei kuitenkaan onnistu, voi ruusukkeen irrottamiseen käyttää myös veistä. Kuten huonekasvien lisäämisessä, ananaksen lehtiruusukkeen irrotamisessakin, kannattaa käyttää puhdasta, terävää veistä, jotta kasvi ei vaurioituisi tai sairastuisi. Jos ananaksen ruusukkeen irrottaa kiertämällä, siihen jää enemmän jo valmiita juuria, joten juurtuminen on yleensä nopeampaa kuin veitsellä leikkaamalla.

Poista hedelmäliha ja alimmat lehdet

Kun lehtiruusuke on irrotettu kasvista, kannattaa siitä poistaa kaikki hedelmäliha. Tämä on tärkeää, koska jos ruusukkeeseen jää hedelmälihaa, se voi mädännyttää kasvin eikä kasvi lähde juurtumaan. Myös alimmat kerrokset lehtiä kannattaa poistaa noin muutaman sentin matkalta. Lehdet irtoavat yleensä vain vetämällä ne irti. Lehtiruusukkeen päästä ja lehtien alta voi jo tässä vaiheessa paljastua pieniä juuria. Nämä juuret kannattaa jättää paikoilleen, jotta kasvi juurtuu nopeammin.

Aseta lehtiruusuke vesilasiin juurtumaan

Lehtiruusuke juurtuu vesilasissa tai -astiassa. Astian olisi hyvä olla niin tilava, että lehtiruusukkeen tyvi peittyy hyvin vedellä, mutta lehdet jäävät vedenpinnan yläpuolelle. Aseta kasvi valoisaan ja lämpimään paikkaan juurtumaan. Vaihda vesi päivittäin. Juuret alkavat kasvaa lehtiruusukkeen päähän. Juurien kasvaminen vie aikaa useita viikkoja.

Istuta hiekkapitoiseen multaan

Ananas kannattaa istuttaa huokoiseen, ilmavaan, hiekkapitoiseen multaan, kuten esimerkiksi kaktusmultaan tai kasvimultaan, jonka sekaan on sekoitettu puhdasta hiekkaa. Ruukun pohjalle on hyvä laittaa kerros kivimursketta tai soraa, jotta kosteus pääsee valumaan pois ruukusta. Savinen ruukku kuivuu nopeammin kuin muovinen, minkä vuoksi ananas viihtyy hyvin savisessa ruukussa. Kun kasvi on istutettu ilmavasti ja kosteus pääsee hyvin poistumaan ruukusta, kasvi juurtuu paremmin eikä kosteus mädännytä kasvin juuria.

Kastele säännöllisesti, mutta maltillisesti

Istuttamisen jälkeen ananasta on hyvä kastella säännöllisesti, jotta se juurtuisi hyvin. Ananasta kannattaa kastella kahdesti viikossa, mutta kerrallaan melko niukalti. Pintamulta saa kuivua kastelukertojen välillä, kunhan muistaa kastella kasvia säännöllisesti.

Lämmin ja valoisa kasvupaikka

Ananas pitää valoisasta ja lämpimästä kasvupaikasta ja on hyvin arka kylmälle, joten kasvi on hyvä pitää tilassa, jonka lämpötila on vähintään 20 astetta ja jossa kasville on runsaasti valoa. Kun ananas on juurtunut, se alkaa kasvattaa uusia lehtiä. Se saattaa istuttamisen jälkeen myös pudottaa lehtiruusukkeessa olleita lehtiä, mutta kasvattaa pian näiden tilalle uusia. Pienen ananaskukinnon kasvattaminen voi viedä kasvilta vuosia, mutta säännöllinen hyvä hoito palkitsee lopputuloksellaan.

 

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Aiheeseen liittyvät julkaisut
Pelargonin talvehtiminen

Pelargonin talvehtiminen

Pelargonit ovat kauniita kesäisin kukkivia kukkia. Pelargonit ovat monivuotisia, joten joka kesä ei uusia kesäkukkia tarvitse ostaa, jos pelargonin saa onnistuneesti talvehtimaan. Pelargonit kukkivat vielä pitkälle syksyyn, mutta pakkasta ne eivät kestä. Syksyn tullen...

Perunaa maassa ja ämpärissä

Perunaa maassa ja ämpärissä

Peruna on kiitollinen, satoisa ja helppohoitoinen hyötykasvi. Perunan kasvattamista varten ei tarvita välttämättä kasvimaata, vaan perunan kasvatus onnistuu myös ruukussa, ämpärissä tai istutussäkissä terassilla tai parvekkeella. Perunan istutusastian on kuitenkin...

Valkosipulin kasvattaminen

Valkosipulin kasvattaminen

Valkosipuli on suosittu kasvi herkullisen makunsa ja terveysvaikutuksensa vuoksi. Valkosipuli sisältää paljon hyvinvoinnille sekä immuunipuolustukselle tärkeitä vitamiineja ja hivenaineita, minkä vuoksi sitä on suosittu lääkekasvina pitkään. Valkosipuli on sopii myös...

Pääsiäisruohon ja versojen kasvatus

Pääsiäisruohon ja versojen kasvatus

Pääsiäiseen saa kevään ja kasvukauden alun tunnelmaa istuttamalla erilaisia siemeniä ja jyviä kasvamaan. Rairuoho on perinteinen pääsiäisruoho ja sen kasvattaminen on erittäin helppoa. Siemenet kylvetään astiaan, jonka pohjalla on pieni määrä multaa. Siemenien päälle...