Valitse Sivu

Huonekasvien lisääminen

mennessä | helmi 16, 2021 | Hyötykasvit | 0 Kommenttia

Huonekasvit ovat hyödyllisiä, koska ne parantavat sisäilman laatua puhdistamalla ja kosteuttamalla huoneilmaa. Lisäksi huonekasvit lisäävät kodin viihtyisyyttä. Uusia huonekasveja ei tarvitse ostaa kaupasta, vaan niitä voi lisätä vanhoista huonekasveista pistokkaiden avulla. Paras aika pistokkaista lisäämiseen on kasvukauden alussa kevättalvella helmi-maaliskuussa, mutta toki lisääminen onnistuu muinakin vuodenaikoina. Pistokkaita kannattaa ottaa kasveista esimerkiksi mullanvaihdon yhteydessä. Jos huonekasveja ei ole entuudestaan, voi pistokkaita myös pyytää ystäviltä tai tuttavilta, joilla on huonekasveja. Tärkeää pistokkaiden leikkaamisessa on käyttää puhdasta, terävää veistä, jotta huonekasvi ei vaurioidu tai sairastu pistokkaiden leikkaamisen yhteydessä.

Pistokkaat voi istuttaa suoraan kosteaan vähäravinteiseen taimimultaan tai hiekkaan, jossa ne juurtuvat ja lähtevät uuteen kasvuun. Kasvia voi myös juurruttaa vesiastiassa ja istuttaa kasvin multaan, kun kasvin juuret ovat kasvaneet näkyviksi. Pistokasta on hyvä juurruttaa lämpimässä, valoissa paikassa, suoralta auringonpaahteelta suojattuna, ja huolehtia mullan tasaisesta kosteudesta.

VARSIPISTOKKAAT

Nimensä mukaisesti varsipistokkaat ovat pala kasvin vartta. Varsipistokkaan alimmat lehdet poistetaan. Varsipistokkaista lisättäviä kasveja ovat köynnöstävät kasvit, kuten kultaköynnös, tuoksuköynnös, posliinikukka tai muratti. Yhdestä köynnösversosta saa useimmiten useita varsipistokkaita.

LEHTIPISTOKKAAT

Joitakin kasveja voi lisätä niiden lehtiä juurruttamalla. Tämänkaltaisia kasveja ovat mm. paavalinkukka, muorinkukka ja begonia. Lehtipistokkaaksi leikataan kasvin lehti sekä pitkä lehtiruoti. Lehtiruoti istutetaan multaan ja lehtiosa jätetään mullan yläpuolelle.

LATVAPISTOKKAAT

Latvapistokas leikataan aivan kasvin latvasta. Latvapistokkaaseen on hyvä jättää muutama nivelväli ja poistaa alimmat lehdet. Latvapistokkaista lisättäviä kasveja ovat mm. juoru, pelargonia, jukkapalmu, kiinanruusu ja traakkipuu.

MUITA KEINOJA HUONEKASVIEN LISÄÄMISEEN

Pistokkaiden lisäksi huonekasveja voi lisätä myös rönsyistä tai kasveja jakamalla. Rönsyjä kasvattavia kasveja ovat mm. rönsylilja, aasinkorva ja kuparilehti. Rönsyissä on valmiiksi sirkkajuuret, joten ne voi vain leikata irti ja istuttaa suoraan multaan.  Jakamalla voi lisätä kasveja, jotka ovat tiheäkasvuisia tai kasvattavat sivuversoja. Tämänkaltaisia kasveja ovat mm. viirivehka, anopinkieli ja nukkumatti. Jakamalla juuripaakku siis jaetaan varovasti osiin ja osat istutetaan erillisiin ruukkuihin.

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Aiheeseen liittyvät julkaisut
Ananaksen kasvatus lehtiruusukkeesta

Ananaksen kasvatus lehtiruusukkeesta

Tuore ananas on ihanan herkullinen hedelmä vaikka ihan sellaisenaan tai vaikkapa kiisselissä, jäätelössä tai täytekakun täytteenä. Tuoreen ananaksen lehtiruusuketta ei kannata heittää pois, vaan siitä voi kasvattaa kauniin huonekasvin juurruttamalla. Ananaksen...

Pelargonin talvehtiminen

Pelargonin talvehtiminen

Pelargonit ovat kauniita kesäisin kukkivia kukkia. Pelargonit ovat monivuotisia, joten joka kesä ei uusia kesäkukkia tarvitse ostaa, jos pelargonin saa onnistuneesti talvehtimaan. Pelargonit kukkivat vielä pitkälle syksyyn, mutta pakkasta ne eivät kestä. Syksyn tullen...

Perunaa maassa ja ämpärissä

Perunaa maassa ja ämpärissä

Peruna on kiitollinen, satoisa ja helppohoitoinen hyötykasvi. Perunan kasvattamista varten ei tarvita välttämättä kasvimaata, vaan perunan kasvatus onnistuu myös ruukussa, ämpärissä tai istutussäkissä terassilla tai parvekkeella. Perunan istutusastian on kuitenkin...

Valkosipulin kasvattaminen

Valkosipulin kasvattaminen

Valkosipuli on suosittu kasvi herkullisen makunsa ja terveysvaikutuksensa vuoksi. Valkosipuli sisältää paljon hyvinvoinnille sekä immuunipuolustukselle tärkeitä vitamiineja ja hivenaineita, minkä vuoksi sitä on suosittu lääkekasvina pitkään. Valkosipuli on sopii myös...