Peruna on kiitollinen, satoisa ja helppohoitoinen hyötykasvi. Perunan kasvattamista varten ei tarvita välttämättä kasvimaata, vaan perunan kasvatus onnistuu myös ruukussa, ämpärissä tai istutussäkissä terassilla tai parvekkeella. Perunan istutusastian on kuitenkin hyvä olla riittävän syvä, jotta perunalla on tilaa muodostaa mukuloita ja perunan multaaminen onnistuu mahdollisimman hyvin. Istutusastiaksi sopii esimerkiksi kymmenen litran ämpäri tai saavi. Istutusastian pohjaan tulee tehdä reikiä, jotta ylimääräinen vesi pääsee valumaan pois. Istutusastian pohjalle on hyvä lisätä kivimursketta tai hiekkaa ja sen päälle vasta multaa. Tämä mahdollistaa perunalle oivalliset kasvuolosuhteet, koska peruna pitää kosteasta, mutta vettä läpäisevästä maasta.
Siemenperunoiden idätys
Perunan kasvatus aloitetaan idättämällä siemenperunoita. Siemenperunoita myydään erikseen kaupoissa, mutta siemenperunoiksi kelpaavat myös kaupasta ostetut ruokaperunat. Perunat itävät valoisassa ja viileässä, jolloin iduista muodostuu vahvoja ja lyhyitä. Peruna itää myös pimeässä, mutta pimeässä itäneiden perunoiden idut ovat pidempiä ja heikompia, minkä vuoksi ne katkeavat herkästi. Viileys vähentää itujen pituuskasvua. Idätys ei ole pakollista, mutta se nopeuttaa perunan kasvua.
Perunan istutus
Siemenperunat istutetaan idut ylöspäin noin 10cm syvyyteen ja 30 cm välein toisistaan. Jos perunan kylvää kasvimaalle, on vakojen välin hyvä olla noin 60cm. Ämpäriin tai muuhun istutusastiaan kannattaa laittaa pohjalle multaa ja siemenperunat ja sitten lisätä noin 10-15cm multaa. Ämpäriin on hyvä jäädä tilaa mullan lisäämiselle vielä myöhemminkin, jotta sadosta tulisi mahdollisimman runsas. Peruna pitää valoisasta ja lämpimästä kasvupaikasta. Perunaa kannattaa kastella säännöllisesti, koska kosteus suojaa perunaa perunaruvelta sekä kasvuhalkeamilta. Peruna on arka hallalle, joten jos luvassa on yöpakkasia, kannattaa peruna suojata esimerkiksi hallaharsolla. Hallaharsoksi käy tarpeen vaatiessa vanhat verhot tai sanomalehdetkin, kunhan ne muistaa poistaa taas sään lämmetessä.
Multaaminen
Kun perunan taimet ovat noin 15cm korkeat, kannattaa ne mullata. Multaaminen ehkäisee perunan vihertymistä sekä lisää satoa. Multaaminen tarkoittaa sitä, että perunan taimien juurelle lisätään multakerros. Kasvimaalla kasvava peruna kannattaa mullata kahdesti kasvukauden aikana. Istutusastiassa kasvavalle perunalle multaa kannattaa lisätä aina taimien kasvaessa niin kauan kuin astiassa vain riittää tilaa uudelle mullalle.
Sadonkorjuu
Perunasato on valmis korjattavaksi, kun mukulat ovat omasta mielestä sopivan kokoisia syötäväksi. Perunan kukkiminen on hyvä merkki siitä, että sato alkaa valmistua. Perunan kukinnan jälkeen perunan varret alkavat usein lakastua, jolloin ne kannattaa leikata pois. Muutama viikko tämän jälkeen perunan voi nostaa maasta. Perunasadon kypsyminen kestää noin kaksi kuukautta istutuksesta sadonkorjuuseen.
Edullisia perunareseptejä
Uuden sadon perunoista voi valmistaa mm. perunasalaattia, perunasosetta tai kiusauksia.
0 kommenttia