Valkosipuli on suosittu kasvi herkullisen makunsa ja terveysvaikutuksensa vuoksi. Valkosipuli sisältää paljon hyvinvoinnille sekä immuunipuolustukselle tärkeitä vitamiineja ja hivenaineita, minkä vuoksi sitä on suosittu lääkekasvina pitkään. Valkosipuli on sopii myös monenlaiseen ruoanlaittoon, minkä vuoksi sitä käytetään maustekasvina laajasti ympäri maailman. Ruoanlaitossa valkosipulista kannattaa hyödyntää sekä kynnet että tuoreet sipulinvarret.
Valkosipulia on helppo kasvattaa kasvimaalla, missä se auttaa myös torjumaan puutarhan tuhohyönteisiä. Valkosipuli pitää lämpimästä ja aurinkoisesta kasvupaikasta, minkä vuoksi paras paikka valkosipulin kasvatukseen olisikin kohopenkki. Valkosipuli kestää talvea, joten sen voi istuttaa myöhään syksyllä maahan, mutta myös keväällä istutettu valkosipuli ehtii tuottaa hyvin satoa. Valkosipulia kasvatetaan valkosipulinkynsistä. Kynnet erotellaan toisistaan, kuori jätetään kynsiin paikoilleen. Kynnet istutetaan hyvin lannoitettuun, ravinteikkaaseen maahan terävä kärki ylöspäin noin 15cm päähän toisistaan. Kynsi painetaan noin 10cm syvyyteen maahan ja peitetään kevyesti mullalla. Istutusvaiheessa valkosipuleita kastellaan runsaasti. Muutoin valkosipuleita on hyvä kastella ja lannoittaa säännöllisesti, mutta maltillisesti. Valkosipuli kasvattaa varren, joka maistuu hieman valkosipulille ja sitä voi käyttää ruohosipulin tavoin ruoanlaitossa. Kun sipulivarret alkavat kuihtua, on aika poimia sato. Valkosipuleita säilytetään kuivassa valolta suojattuna.
Valkosipuli kasvaa hyvin myös ruukussa. Ruukkuun ulos istutettuna valkosipulia kasvatetaan kuten kasvimaallekin istutettua valkosipulia. Valkosipuli kasvaa myös ruukussa sisällä. Sisällä valkosipuli ei tuota varsinaista sipulia, vaan kasvattaa herkullisia valkosipulinmakuisia sipulivarsia, joita voi hyödyntää ruoanlaitossa. Sisälle ruukkuun istutettuna valkosipulinkynnet voi istuttaa tiiviimmin kuin kasvimaalle, koska tilaa sipulin kasvuun ei tarvitse jättää. Kynnet istutetaan ruukkuun terävä kärki ylöspäin. Ruukku asetetaan valoisaan, aurinkoiseen paikkaan ja valkosipulia kastellaan sekä lannoitetaan säännöllisesti. Kun varret kasvavat, ne voi hyödyntää sellaisenaan ruoanlaittoon.
0 kommenttia