Valitse Sivu

Kotitekoinen mämmi

mennessä | maalis 14, 2021 | Edullisia ruokaohjeita, Jälkiruoat | 0 Kommenttia

Mämmi on perinteinen pääsiäisruoka. Kotitekoinen mämmi valmistuu muutamasta raaka-aineesta melko helposti, vaikkakin mämmin imeltäminen vie aikaa ja valmistus sisältää useita eri vaiheita. Valmis mämmi säilyy jääkaapissa yli viikon ja mämmin voi myös pakastaa, joten mämmiä voi tehdä kerralla suuremmankin annoksen. Mämmi on parhaimmillaan muutaman päivän kuluttua valmistamisesta. Mämmi kannattaa nauttia kylmänä esimerkiksi sokerin, kerman, maidon, vaniljakastikkeen tai vaniljajäätelön kera.

Valmistusohjeet

1. vaihe
Kiehauta 1,5l vettä suuressa kattilassa. Lisää sekaan 3dl mämmimaltaita ja 9dl ruisjauhoja huolellisesti sekoittaen. Ripottele hieman ruisjauhoja pinnalle, peitä kattila kannella ja anna imeltyä lämpimässä esimerkiksi 50 asteisessa uunissa 1,5-2 tuntia.

2. vaihe
Kiehauta 2l vettä. Lisää vesi kattilaan. Lisää sekaan vielä 3dl mämmimaltaita ja 9dl ruisjauhoja. Sekoita hyvin ja anna imeltyä, kuten edellä, noin kaksi tuntia.

3. vaihe
Mämmin koostumuksen olisi hyvä tässä vaiheessa muistuttaa löysää puuroa. Lisää tarvittaessa ruisjauhoja. Aseta kattila liedelle ja keitä seosta noin 10 minuutin ajan. Sekoita kuumennuksen ajan huolellisesti, jotta mämmi ei palaisi pohjaan. Lisää lopuksi 1-2dl siirappia. Siirapin määrällä voi vaikuttaa mämmin makeuteen, joten lisää siirappia omien makutottumustesi mukaisesti. Lisää myös 2rkl pomeranssinkuorta sekä 1tl suolaa. Sekoita hyvin. Jäähdytä mämmiseos esimerkiksi kylmässä vedessä haaleaksi ennen vuokiin kaatamista. Kaada mämmiseos uunivuokiin. Jätä vuokiin noin kolmasosa tyhjää, koska mämmi kuohuu kypsennettäessä. Lisää vuokien päälle muutama ruokalusikallinen kylmää sokerivettä. Tämä estää kuoren muodotumisen mämmiin paistamisen aikana. Paista mämmiä 170 asteessa uunin alatasolla 2,5 tuntia. Jäähdytä. Säilytä mämmi jääkaapissa tai pakasta. Tarjoile kylmänä. 

 

Resepti

1. vaihe
1,5l vettä
3dl (n. 250g) mämmimaltaita
9dl (n. 500g) ruisjauhoja

2. vaihe
2l vettä
3dl (n. 250g) mämmimaltaita
9dl (n. 500g) ruisjauhoja

3. vaihe
1-2dl siirappia
2rkl jauhettua pomeranssinkuorta
1tl suolaa
sokerivesi: 1dl vettä + 0,5dl sokeria sekoitetaan

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Aiheeseen liittyvät julkaisut
Hillo

Hillo

Itse tehdyn hillon valmistus on edullista ja helppoa. Hillo kannattaa säilöä huolellisesti puhdistettuihin ja kuumennettuihin lasipurkkeihin, jotta se säilyy mahdollisimman pitkään hyvänä. Hilloa säilytetään viileässä, kuten jääkaapissa tai kellarissa. Hilloa voi...

Kesäkeitto

Kesäkeitto

Kesäkeitto on parhaimmillaan tuoreista kasviksista valmistettuna, joten se on nimensä mukaan kesän herkkuruoka. Kesäkeittoa voi toki valmistaa muinakin vuodenaikoina ja tarpeen mukaan kesäkeiton valmistaminen onnistuu myös pakastetuista kasviksista. Kesäkeiton...

Kantarellipasta

Kantarellipasta

Kantarelli on herkullinen ruokasieni, joka on helppo tunnistaa keltaisesta väristään, helttamaisista, haaroittuvista poimuistaan sekä reunoiltaan aaltoilevasta tasaisesta lakistaan. Se kannattaa poimia metsästä talteen ja käyttää tuoreeltaan ruoanlaittoon. Kantarelli...

Itse tehty jäätelö

Itse tehty jäätelö

Itse tehty jäätelö on helppoa ja edullista valmistaa. Perus jäätelövaahto koostuu kermasta sekä kondensoidusta maidosta, joita voi halutessaan maustaa vaniljalla, suklaalla, keksinmuruilla, kakun paloilla, tuoreilla tai kuivatuilla hedelmillä tai marjoilla,...