Valitse Sivu

Kotitekoinen mämmi

mennessä | maalis 14, 2021 | Edullisia ruokaohjeita, Jälkiruoat | 2 Kommentit

Mämmi on perinteinen pääsiäisruoka. Kotitekoinen mämmi valmistuu muutamasta raaka-aineesta melko helposti, vaikkakin mämmin imeltäminen vie aikaa ja valmistus sisältää useita eri vaiheita. Valmis mämmi säilyy jääkaapissa yli viikon ja mämmin voi myös pakastaa, joten mämmiä voi tehdä kerralla suuremmankin annoksen. Mämmi on parhaimmillaan muutaman päivän kuluttua valmistamisesta. Mämmi kannattaa nauttia kylmänä esimerkiksi sokerin, kerman, maidon, vaniljakastikkeen tai vaniljajäätelön kera.

Valmistusohjeet

1. vaihe
Kiehauta 1,5l vettä suuressa kattilassa. Lisää sekaan 3dl mämmimaltaita ja 9dl ruisjauhoja huolellisesti sekoittaen. Ripottele hieman ruisjauhoja pinnalle, peitä kattila kannella ja anna imeltyä lämpimässä esimerkiksi 50 asteisessa uunissa 1,5-2 tuntia.

2. vaihe
Kiehauta 2l vettä. Lisää vesi kattilaan. Lisää sekaan vielä 3dl mämmimaltaita ja 9dl ruisjauhoja. Sekoita hyvin ja anna imeltyä, kuten edellä, noin kaksi tuntia.

3. vaihe
Mämmin koostumuksen olisi hyvä tässä vaiheessa muistuttaa löysää puuroa. Lisää tarvittaessa ruisjauhoja. Aseta kattila liedelle ja keitä seosta noin 10 minuutin ajan. Sekoita kuumennuksen ajan huolellisesti, jotta mämmi ei palaisi pohjaan. Lisää lopuksi 1-2dl siirappia. Siirapin määrällä voi vaikuttaa mämmin makeuteen, joten lisää siirappia omien makutottumustesi mukaisesti. Lisää myös 2rkl pomeranssinkuorta sekä 1tl suolaa. Sekoita hyvin. Jäähdytä mämmiseos esimerkiksi kylmässä vedessä haaleaksi ennen vuokiin kaatamista. Kaada mämmiseos uunivuokiin. Jätä vuokiin noin kolmasosa tyhjää, koska mämmi kuohuu kypsennettäessä. Lisää vuokien päälle muutama ruokalusikallinen kylmää sokerivettä. Tämä estää kuoren muodotumisen mämmiin paistamisen aikana. Paista mämmiä 170 asteessa uunin alatasolla 2,5 tuntia. Jäähdytä. Säilytä mämmi jääkaapissa tai pakasta. Tarjoile kylmänä. 

 

Resepti

1. vaihe
1,5l vettä
3dl (n. 250g) mämmimaltaita
9dl (n. 500g) ruisjauhoja

2. vaihe
2l vettä
3dl (n. 250g) mämmimaltaita
9dl (n. 500g) ruisjauhoja

3. vaihe
1-2dl siirappia
2rkl jauhettua pomeranssinkuorta
1tl suolaa
sokerivesi: 1dl vettä + 0,5dl sokeria sekoitetaan

2 Kommentit

 1. Jussi Kulkevainen

  MÄMMI.

  Tässä ohjeessa jaksottaiseen raaka-aineiden lisäykseen perustuvasta ja kaikin tavoin epämääräisestä ja epävarmasta imeltämismenetelmästä on luovuttu.

  Tässä ohjeessa imelletään suoraimeltämällä eli tehoimeltämällä. Tehokkuudestaan huolimatta menetelmä antaa varmuutta ja helpottaa suuresti mämmin valmistamista.

  Mämmin valmistusainekset on ohjeessa.

  1. Tee mämmiseos:

  Kuumenna 3½ litraa vettä noin 65-70 asteiseksi. Laita kulhoon 600 grammaa mämmimaltaita ja 900 grammaa karkeita ruisjauhoja ja sekoita kuivina. Lisää mallas- jauhoseos vähitellen koko ajan sekoittaen 65-70 asteiseen veteen, niin että saat puuromaisen mämmiseoksen. Sekoita hyvin.

  2. Imellä mämmiseos:

  Laita mämmiseoskattila noin 70 asteiseen uuniin ja anna imeltyä 3-4 tuntia. 3 tuntia imeltymistä usein riittää antamaan tarpeeksi makeutta. Sekoita mämmiseosta imeltymisen aikana 2-4 kertaa. Maistamalla voit varmistaa imeltymisen alkamisen.

  3. Lisää loput raaka-aineet ja kuumenna mämmiseos kuplivaksi:

  Jos mämmi on tässä vaiheessa liian sakeaa puuroa, niin voit lisätä harkiten kuumaa vettä.
  Laita mämmiseoskattila liedelle. Sekoita koko ajan koska mämmiseos palaa helposti pohjaan. Lisää 2 desilitraa siirappia ja 1 teelusikallista suolaa. Tässä vaiheessa voit lisätä halutut mausteet. Kuumenna mämmiseos koko ajan tehokkaasti sekoittaen ja pohjaan palamista varoen niin että mämmiseos alkaa kuplimaan ja anna kuplia noin 10 minuuttia. Siirrä mämmiseoskattila sivuun ja anna seisoa noin 15-30 minuuttia.

  4. Laita mämmiseos lasisiin tai posliinisiin uunivuokiin:

  Laita mämmiseos uunivuokiin. Lisää pinnalle muutama ruokalusikallinen siirappivettä – yksi osa siirappia ja kaksi osaa vettä, estämään kuorettumista. Vaihtoehtoisesti voit lisätä paistamisen aikana 2-4 kertaa muutaman lusikallisen pelkkää vettä estämään kuorettumista.

  5. Mämmin paistaminen:

  Paista aluksi noin 170 asteisessa sähkölieden uunissa. Kun sose alkaa kuplimaan, alenna uunin lämpötila noin 140 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu ja voit paistaa lähes täysiä vuokia. Muista siirappiveden tai veden lisys kuorettumista estämään.
  Paista mämmiä sähkölieden uunissa 3-4 tuntia.

  6. Tarjoilu:

  Mämmi on parhaimmillaan kun se on seisonut peitettynä viileässä 2-4 päivää.
  Tarjoile mämmi kylmänä perinteiseen tapaan maidon tai kerman ja sirotesokerin kera. Tai tarjoile viimeaikoina yleistyneiden vaniljakastikkeen, sopivan jäätelön. apelsiinihillon tai aprikoosihillon kera. Tai muiden sopivien lisukkeiden kera.

  Vastaa
  • Maria

   Kiitos mämmiohjeesta!

   Vastaa

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Aiheeseen liittyvät julkaisut
Janssoninkiusaus pakastekasviksista

Janssoninkiusaus pakastekasviksista

Pakasteiden käyttäminen ruoanlaitossa ei useinkaan tule edullisemmaksi kuin tuoreiden kasvisten, mutta arjen kiireessä pakasteet ovat oiva apu helpottamaan ja vähentämään työvaihteita. Janssoninkiusaus pakasteista on todella helppo valmistaa eikä sen valmistamiseen...

Itse tehty jugurtti

Itse tehty jugurtti

Maustamattoman jugurtin valmistaminen itse on helppoa. Jugurtin valmistamiseen tarvitaan kuitenkin lämpömittari, jotta lämpötila riittäisi jugurttiseoksen hapattamiseen. Jugurtin valmistamista varten kannattaa varata myös kannellinen kattila. Maitojauheen käyttö...

Munakokkeli

Munakokkeli

Munakokkeli sopii sellaisenaan ateriaksi, tai sitä voi tarjota esimerkiksi kasvisten, kalan, paahtoleivän tai lihan lisäkkeenä. Munakokkeli kannattaa valmistaa miedolla lämmöllä, jotta kokkelin rakenne pysyy riittävän pehmeänä ja kuohkeana. Valmistusohjeet Riko...

Kaali-papukeitto

Kaali-papukeitto

Kaali-papukeitto on herkullista ja riittoisaa ruokaa, jonka valmistaminen on helppoa sekä edullista. Keitossa kannattaa käyttää valmiiksi huuhdeltuja, liotettuja ja keitettyjä papuja. Papuja voi ostaa käyttövalmiina kaupasta tai niitä voi keittää valmiiksi ja...