Valitse Sivu

Kotitekoinen mämmi

mennessä | maalis 14, 2021 | Edullisia ruokaohjeita, Jälkiruoat | 0 Kommenttia

Mämmi on perinteinen pääsiäisruoka. Kotitekoinen mämmi valmistuu muutamasta raaka-aineesta melko helposti, vaikkakin mämmin imeltäminen vie aikaa ja valmistus sisältää useita eri vaiheita. Valmis mämmi säilyy jääkaapissa yli viikon ja mämmin voi myös pakastaa, joten mämmiä voi tehdä kerralla suuremmankin annoksen. Mämmi on parhaimmillaan muutaman päivän kuluttua valmistamisesta. Mämmi kannattaa nauttia kylmänä esimerkiksi sokerin, kerman, maidon, vaniljakastikkeen tai vaniljajäätelön kera.

Valmistusohjeet

1. vaihe
Kiehauta 1,5l vettä suuressa kattilassa. Lisää sekaan 3dl mämmimaltaita ja 9dl ruisjauhoja huolellisesti sekoittaen. Ripottele hieman ruisjauhoja pinnalle, peitä kattila kannella ja anna imeltyä lämpimässä esimerkiksi 50 asteisessa uunissa 1,5-2 tuntia.

2. vaihe
Kiehauta 2l vettä. Lisää vesi kattilaan. Lisää sekaan vielä 3dl mämmimaltaita ja 9dl ruisjauhoja. Sekoita hyvin ja anna imeltyä, kuten edellä, noin kaksi tuntia.

3. vaihe
Mämmin koostumuksen olisi hyvä tässä vaiheessa muistuttaa löysää puuroa. Lisää tarvittaessa ruisjauhoja. Aseta kattila liedelle ja keitä seosta noin 10 minuutin ajan. Sekoita kuumennuksen ajan huolellisesti, jotta mämmi ei palaisi pohjaan. Lisää lopuksi 1-2dl siirappia. Siirapin määrällä voi vaikuttaa mämmin makeuteen, joten lisää siirappia omien makutottumustesi mukaisesti. Lisää myös 2rkl pomeranssinkuorta sekä 1tl suolaa. Sekoita hyvin. Jäähdytä mämmiseos esimerkiksi kylmässä vedessä haaleaksi ennen vuokiin kaatamista. Kaada mämmiseos uunivuokiin. Jätä vuokiin noin kolmasosa tyhjää, koska mämmi kuohuu kypsennettäessä. Lisää vuokien päälle muutama ruokalusikallinen kylmää sokerivettä. Tämä estää kuoren muodotumisen mämmiin paistamisen aikana. Paista mämmiä 170 asteessa uunin alatasolla 2,5 tuntia. Jäähdytä. Säilytä mämmi jääkaapissa tai pakasta. Tarjoile kylmänä. 

 

Resepti

1. vaihe
1,5l vettä
3dl (n. 250g) mämmimaltaita
9dl (n. 500g) ruisjauhoja

2. vaihe
2l vettä
3dl (n. 250g) mämmimaltaita
9dl (n. 500g) ruisjauhoja

3. vaihe
1-2dl siirappia
2rkl jauhettua pomeranssinkuorta
1tl suolaa
sokerivesi: 1dl vettä + 0,5dl sokeria sekoitetaan

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Aiheeseen liittyvät julkaisut
Kurpitsainen juustokakku

Kurpitsainen juustokakku

Syksyllä kurpitsasadon ollessa parhaimmillaan, voi kurpitsoista tehdä monenlaisia herkkuja. Kurpitsasose sopii oivallisesti mm. kasvissosekeittoihin tai myskikurpitsasta voi valmistaa herkullista myskikurpitsakeittoa. Kurpitsa sopii uunissa paahdettuna hyvin...

Korvapuustit

Korvapuustit

Korvapuustit ovat herkullisia suomalaisia perinneleivonnaisia. Korvapuusteja juhlistetaan kansallisella korvapuustipäivällä, jota vietetään 4.10. Korvapuustit leivotaan perinteisesti pullataikinasta, joka kaulitaan levyksi ja täytetään rasva-sokeri-kanelitäytteellä....

Mustikkakakku

Mustikkakakku

Mustikakkakakku on herkullinen leivonnainen, jonka valmistaminen on melko edullista ja helppoa. Mustikkakakku säilyy mehevänä ja herkullisena viileässä, kuten jääkaapissa, säilytettynä. Mustikkakakun voi valmistaa sekä tuoreista mustikoista että pakastetuista...

Jauhelihapasta yhdessä astiassa

Jauhelihapasta yhdessä astiassa

Jauhelihapasta yhdessä astiassa on helppo valmistaa, koska pastaa ei tarvitse keittää erikseen, vaan se kypsyy samalla kuin jauhelihakastikekin. Pastan valmistamisastiana kannattaa käyttää paistokasaria, pataa tai korkealaitaista paistinpannua. Jauhelihapasta on...