Valitse Sivu

Budjetoi

mennessä | elo 24, 2020 | Säästövinkit | 0 Kommenttia

Taloudellisen elämäntavan sekä oman talouden suunnittelun kulmakiviä on huolellinen budjetointi. Joka kuukausi kannattaa laatia tarkka suunnitelma kuukauden tuloista ja menoista. Budjettia suunniteltaessa tulee arvioida, miten paljon tuloja kuukauden aikana kertyy. Tuloja ovat ansiotulot, pääomatulot, mahdollisesti erilaiset tuet, lapsilisät, jopa pullonpalautusrahat tai kirpputorimyynnin voitot. Näiden tulojen perusteella suunnitellaan, mitä menoja kuukaudessa on ja paljonko rahaa eri menoihin tulee varata. Menoja ovat mm. laskuihin, säästämiseen, sijoittamiseen, ruokaan, kodintuotteisiin, terveyteen, vaatteisiin, harrastamiseen ja liikkumiseen kuluvat rahat. Budjetti on tasapainossa, kun menot vastaavat tuloja. Tärkeää on, että ei elä yli varojensa. Kuukausittain olisi hyvä, että jotain jäisi säästöön myös puskurirahastoon, jota voi käyttää, jos tulee yllättäviä pakollisia menoeriä.

Kun budjetti on laadittu, on tärkeää seurata sen toteutumista. Budjettiin kirjataan ylös aivan kaikki tulot ja menot. Jos johonkin asiaan kuluukin suunniteltua enemmän rahaa, pitää yrittää tinkiä muista menoeristä, jotta kuukausibudjetti pysyisi tasapainossa. Budjetin avulla saa arvokasta tietoa omista kulutustottumuksista ja voi yrittää muokata niitä tarpeen vaatiessa.

Budjetin yhteydessä voi kuukausittain pitää kirjaa omasta varallisuudestaan ja veloista. Jos velkaa maksaa säännöllisesti pois ja kerryttää mahdollisesti jotain säästöönkin, on todella kannustavaa nähdä oman varallisuuden kasvavan ja velkataakan pienenevän. 

Työkalut budjetin pitämiseen

Budjettia voi pitää ihan ruutupaperilla, mutta itse koen parhaaksi tavaksi pitää kirjaa tuloista ja menoista taulukko-ohjelmalla luodun budjettipohjan avulla. Budjettipohja on helposti muokattavissa, joten budjetin päivittäminen onnistuu reaaliajassa. Jos perheeseen kuuluu useampia henkilöitä, voi budjettipohjan jakaa kaikkien perheenjäsenten kesken ja näin ollen budjetti on kaikkien päivitettävissä.

Säännöllisesti ylläpidetyssä budjetissa parasta on, että sen pohjalta voi tehdä erilaisia taulukoita ja kaavioita omista kulutustottumuksistaan, varoistaan ja veloistaan. Tämä on sitä palkitsevampaa, mitä pidempään ja tunnollisemmin on budjettia pitänyt. Budjetointi vaatii kärsivällisyyttä, joten kannattaa tehdä siitä mahdollisimman helppoa ja hauskaa, jotta sitä tulisi elämäntapa.

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Aiheeseen liittyvät julkaisut
Pyykkietikka

Pyykkietikka

Pyykkietikka on ekologinen pyykin raikastaja, jonka käyttö poistaa pyykistä hajuja. Sen lisäksi pyykkietikan käyttö lisää sekä pestävien tekstiilien että pesukoneen käyttöikää. Etikka puhdistaa pyykinpesukonetta pesun aikana ja pitää pestävät tekstiilitkin...

Tee itse uusia kynttilöitä kynttilänpätkistä ja -jämistä

Tee itse uusia kynttilöitä kynttilänpätkistä ja -jämistä

Kynttilät tuovat pimeneviin iltoihin tunnelmaa ja valoa, mutta ovat usein melko kalliita hankkia. Poltetuista kynttilöistä jää yli kynttilänpätkiä, joita ei ole enää turvallista polttaa. Näitä pätkiä ei kannata heittää pois, vaan ne kannattaa kerätä talteen ja...

Korvaa kertakäyttöiset vanulaput itsetehdyillä vanulapuilla

Korvaa kertakäyttöiset vanulaput itsetehdyillä vanulapuilla

Kertakäyttöisten vanulappujen sijaan on taloudellisempaa sekä edullisempaa käyttää pestäviä ja kestäviä kankaisia vanulappuja. Vanulappujen valmistus on verrattain helppoa ja se onnistuu kokemattomammaltakin ompelijalta. Vanulappujen valmistamiseen ei tarvita...