Taloudellisen elämäntavan sekä oman talouden suunnittelun kulmakiviä on huolellinen budjetointi. Joka kuukausi kannattaa laatia tarkka suunnitelma kuukauden tuloista ja menoista. Budjettia suunniteltaessa tulee arvioida, miten paljon tuloja kuukauden aikana kertyy. Tuloja ovat ansiotulot, pääomatulot, mahdollisesti erilaiset tuet, lapsilisät, jopa pullonpalautusrahat tai kirpputorimyynnin voitot. Näiden tulojen perusteella suunnitellaan, mitä menoja kuukaudessa on ja paljonko rahaa eri menoihin tulee varata. Menoja ovat mm. laskuihin, säästämiseen, sijoittamiseen, ruokaan, kodintuotteisiin, terveyteen, vaatteisiin, harrastamiseen ja liikkumiseen kuluvat rahat. Budjetti on tasapainossa, kun menot vastaavat tuloja. Tärkeää on, että ei elä yli varojensa. Kuukausittain olisi hyvä, että jotain jäisi säästöön myös puskurirahastoon, jota voi käyttää, jos tulee yllättäviä pakollisia menoeriä.
Kun budjetti on laadittu, on tärkeää seurata sen toteutumista. Budjettiin kirjataan ylös aivan kaikki tulot ja menot. Jos johonkin asiaan kuluukin suunniteltua enemmän rahaa, pitää yrittää tinkiä muista menoeristä, jotta kuukausibudjetti pysyisi tasapainossa. Budjetin avulla saa arvokasta tietoa omista kulutustottumuksista ja voi yrittää muokata niitä tarpeen vaatiessa.
Budjetin yhteydessä voi kuukausittain pitää kirjaa omasta varallisuudestaan ja veloista. Jos velkaa maksaa säännöllisesti pois ja kerryttää mahdollisesti jotain säästöönkin, on todella kannustavaa nähdä oman varallisuuden kasvavan ja velkataakan pienenevän.
0 kommenttia