Kun huoltaa vaatteita sekä tekstiilejä hyvin, ne säilyvät käyttökelpoisina pidempään. Näin ollen uusia vaatteita ei tarvitse hankkia niin usein. Uusia vaatteita hankkiessaan kannattaa kiinnittää huomiota muiden ominaisuuksien (istuvuus, hinta, laatu jne.) lisäksi myös materiaaliin. Vaatteen materiaali vaikuttaa sen pesuominaisuuksiin ja huoltamiseen. Vaateostoksilla kannattaa siis ennen ostopäätöstä hintalapun lisäksi lukaista myös pesulappu.
Pese vain likaiset vaatteet
Vaatteet kuluvat aina pesussa, joten kannattaa harkita, miten usein vaatteita pesee. Jos vaate on yhden käyttökerran jälkeen siisti eikä siinä ole näkyvää likaa, voi sen esimerkiksi vain tuulettaa ja harjata. Erityisesti villavaatteet kannattaa pesemisen sijasta tuulettaa. Likaiset ja hikiset vaatteet sekä alusvaatteet kannattaa pestä heti. Ennen pesua irrallinen lika tulee poistaa vaatteista, jotta se ei päädy pyykin sekaan pesukoneeseen. Alusvaatteet kannattaa pestä erillisessä pesupussissa, jotta ne kestäisivät pesua paremmin.
Lajittele, lajittele, lajittele
Vaatteiden pesumerkinnät kannattaa lukea huolella, jotta ei vahingossa tule pestyä vaatteita joko liian kylmässä tai liian lämpimässä vedessä. Värin lisäksi pyykki kannattaa lajitella myös pesulämpötilan mukaan. Pestessä on hyvä huomioida myös pesuaineen oikea määrä sekä sen soveltuvuus pestävälle pyykille. Huuhteluainetta tulee käyttää vain sellaisille tekstiileille, jotka sen kestävät. Huuhteluaine ei esimerkiksi sovi elastaania sisältäville vaatteille. Vaatteiden pesumerkeistä käy ilmi myös, kestääkö vaate rumpukuivauksen. Kaikille materiaaleille ei rumpukuivaus sovellu, joten pesumerkinnät kannattaa lukea huolella.
Tahrat pois välittömästi
Jos vaatteiseen tulee tahra, kannattaa se poistaa välittömästi, koska silloin se lähtee varmimmin puhtaaksi. Vaate on hyvä pestä aina tahranpoiston jälkeen.
Kun on paikka paikan päällä…
Pienet reiät, purkautuneet saumat tai irronneet napit voi helposti korjata itse. Ja mitä ei voi piilottaa, sitä kannattaa korostaa. Rikkoutuneen kohdan päälle voi ommella hienon paikan. Tai jos vaatteessa on tahra, voi sen peittää paikalla, paljeteilla, kirjo-ompeleella tms. Vaatteiden korjaamisessa luovuus on aina hyvästä. Vaatetta ei kannata hylätä ennen kuin on yrittänyt korjata sitä.
Tuunaa ja hyödynnä vanhat vaatteet
Kun vaate on kulunut käytössä niin paljon, että se on käyttökelvoton, ei sitä silti kannata heittää suoraan pois. Tuunaa vanhoja vaatteita yhdistelemällä kankaita tai hyödynnä materiaali käsitöihin. Jos vaate on tuunauskelvoton, voi siitä vielä leikata vielä siivousliinoja.
0 kommenttia