Sähkön hinnan voi kilpailuttaa, mutta sähkönsiirtomaksu määräytyy paikallisen sähköyhtiön siirtohintojen mukaan. Sähkölaskulta ei oikein voi välttyä, mutta omilla kulutustottumuksillaan voi vaikuttaa sähkölaskun suuruuteen ja siihen, miten paljon sähköä kuluttaa.
Energiatehokasta valaistusta
Led-valot kestävät kulutusta, ovat kirkkaita, eivät kuumene ja kuluttavat vain vähän sähköä, minkä vuoksi niitä kannattaa suosia kodin valaistuksessa. Tiloihin, joissa ei tarvita jatkuvaa valaistusta, kuten wc ja kylpyhuone, on saatavana led-valoja liiketunnistimella. Myös pihavalaistuksessa kannattaa suosia liiketunnistimia, ajastimia tai hämäräkytkimiä. Näin valot eivät jää suotta palamaan. Muutoinkin kannattaa ottaa tavaksi sammuttaa valot poistuessaan yli 10 minuutiksi huoneesta. Eikä valoisaan aikaan tarvitse sytyttää valoja lainkaan.
Pyykinpesun säästövinkit
Pyykki kuivuu ilman rumpukuivausta. Jos mahdollista, pihalle voi asentaa pyykkinarun tai pyykinkuivaustelineen. Pyykki kuivuu ulkona nopeasti ja saa ihanan raikkaan tuoksun. Jos pyykin räpsäyttää, ripustaa huolella ja oikoo rypyt ennen kuivatusta, ei suurinta osaa pyykistä tarvitse silittää tai mankeloida. Silittää tai mankeloida kannattaa ainoastaan sitä tarvitsevat vaatekappaleet. Pyykkiä on hyvä pestä vain täysiä koneellisia, mutta ei liian täysiä, jotta pyykistä tulee puhdasta. Jos pyykki on mutaista tai likaista, pitää lika huuhdella vaatteista etukäteen, jotta se ei päätyisi koneeseen. Pyykkikoneen säännöllinen puhdistus, nukkasihdin tyhjennys ja pölyjen pyykiminen koneesta vähentävät sähkön kulutusta ja lisäävät koneen käyttöikää. Tiivisteet on hyvä kuivata erillisellä liinalla jokaisen käyttökerran jälkeen.
Ruoan lämmittäminen ja jäähdyttäminen sähköä säästäen
Ruokaa kannattaa valmistaa useampia annoksia yhdellä uunin lämmityksellä. Kiertoilmauunissa kypsyy samanaikaisesti esimerkiksi sämpylät ja kiusaukset, tavallisessa uunissa pitää annokset paistaa erikseen, jotta ne kypsyisivät tasaisesti. Jälkilämpö kannattaa hyödyntää sekä paistaessa että keittäessä. Ruokaa kannattaa valmistaa yhdessä astiassa, esimerkiksi lihapullat voi paistaa uunijuuresten päällä kypsiksi samassa vuoassa. Kerralla kannattaa tehdä useampia ruokia. Esimerkiksi jauhelihaa voi paistaa yhdellä kertaa isomman määrän ja tehdä useamman jauheliharuoan kerralla. Vedenkeittimessä vesi kiehuu nopeammin kuin liedellä. Tiskiä on hyvä pestä vain täysiä tiskikoneellisia. Tiskikone on hyvä puhdistaa säännöllisesti. Käsin tiskatessa ei astioita kannata pestä juoksevan hanan alla, vaan käyttää lämmintä vettä säästeliäästi.
Ruoka kannattaa jäähdyttää huolella ennen kylmään laittamista. Viileässä ulkoilmassa pihalla tai parvekkeella ruoka jäähtyy nopeasti. Jos tämä ei ole mahdollista, voi ruoan jäähdyttää myös kylmässä vedessä. Kylmälaitteet tulisi asetella niin, että ne eivät pääse lämpenemään uunin tai tiskikoneen läheisyydessä. Kylmälaitteista tulee pyyhkiä pölyt myös laitteiden takaa. Laitteissa on pyörät, joiden varassa niiden siirtely onnistuu. Uudemmat pakastimet sulattavat itse itsensä eikä niihin pääse kertymään jääkökkäreitä. Jos näin kuitenkin pääsee käymään, pakastin kannattaa sulattaa talvella, jolloin saa pakasteet ulos pakkaseen sulattamisen ajaksi.
Sähkön säästäminen tavaksi
Kodin lämmittämisessä sekä viilentämisessä kannattaa olla energiatehokas. Kodin ikkunat ja ovet kannattaa tiivistää huolella sekä huolehtia riittävistä lämmöneristeistä. Kodin energiatehokkaaksi ja terveelliseksi sisälämpötilaksi suositellaan 20-21 astetta, makuuhuoneissa lämpötila voi olla 18-20 astetta. Helteellä kannattaa tuulettaa läpivedolla, jos vain mahdollista, ja pitää ikkunoita auki vain viileänä ajankohtana.
Jos sähkölaitetta ei käytetä, sen voi sammuttaa. Jos käytössä on sähkölämmitteinen sauna, kannattaa sauna olla päällä vain tarpeellisen ajan ja sammuttaa käytön jälkeen. Laturit on hyvä irrottaa käytön jälkeen pistorasioista ja hyödyntää jatkojohtoja tai sähköpistokkeita, joissa on virrankatkaisupainike tai ajastin.
Aikaa voi viettää myös ilman sähkö- tai älylaitteita. Lauta- tai korttipelit eivät tarvitse sähköä toimiakseen, ulkona liikkumiseen tai pihalla oleiluun ei tarvita sähköä, ystäviä ja läheisiä voi tavata soittamisen sijaan, käsitöitä voi tehdä tai kirjoja lukea älylaitteen selailun sijaan. Eivät lapset eivätkä aikuiset tarvitse älylaitteita tai pelikonsoleita viihtyäkseen.
0 kommenttia