Valitse Sivu

Tee itse uusia kynttilöitä kynttilänpätkistä ja -jämistä

mennessä | loka 24, 2021 | Säästövinkit | 0 Kommenttia

Kynttilät tuovat pimeneviin iltoihin tunnelmaa ja valoa, mutta ovat usein melko kalliita hankkia. Poltetuista kynttilöistä jää yli kynttilänpätkiä, joita ei ole enää turvallista polttaa. Näitä pätkiä ei kannata heittää pois, vaan ne kannattaa kerätä talteen ja hyödyntää uusien kynttilöiden valmistamiseen. 

Tarvitaan kattila, kauha, muotteja sekä sydänlankaa

Kynttilöiden valmistamista varten kannattaa olla erikseen elintarvikekäytöstä poistettu kattila sekä kuumuutta kestävä kauha. Jos omista kattiloista ja kauhoista ei raaski luopua, voi käytettyjä hankkia edullisesti esimerkiksi kierrätyksestä tai kirpputoreilta. Lisäksi kynttilöiden valmistusta varten tarvitaan sydänlankaa, jota voi hankkia askarteluliikkeistä. Askarteluliikkeissä on myytävänä myös kynttilämuotteja, mutta kynttilämuoteiksi käyvät esimerkiksi maitopurkit tai muoviset hillo- ja hunajapurkit tai mehupullot, joista on yläosa leikattu pois. Muotteina voi käyttää myös lasisia astioita, kuten sinappipurkkeja ja tai laseja. Tärkeintä on, että muotit kestävät kuumuutta.

Muotit öljytään ja sydänlanka pingotetaan paikoilleen

Kynttilämuotit kannattaa öljytä huolella ennen kynttilämassan kaatamista niihin esimerkiksi rypsiöljyllä, jotta valmiin kynttilän irrottaminen onnistuu niistä helpommin. Muotin pohjalle tehdään reikä, jonka läpi sydänlanka pujotetaan. Sydänlangan pää solmitaan niin, että solmu jää muotin pohjan alapuolelle ja lanka pingotetaan suoraksi muotin sisään. Jos muottina käyttää sellaista astiaa, johon ei voi tehdä reikää, voi sydänlangan kiinnittämisessä käyttää loppuun palaneen lämpökynttilän pohjalla olevaa teräsnastaa. Sydänlanka pujotetaan puhdistetun teräsnastan läpi ja nasta asetetaan muotin pohjalle. Langan toinen pää solmitaan puutikun (esim. askartelutikun, jäätelötikun, grillitikun tai vaikkapa kynän) ympärille, joka asetetaan poikittain muotin päälle niin, että lanka pysyy suorassa ja paikoillaan kynttilämassan jähmettymisen ajan.

Kynttilämassa sulatetaan vesihauteessa ja kauhotaan varovaisesti muotteihin

Kynttilänpätkät sulatetaan kattilassa, joka on asetettu vesihauteeseen (tämä sen vuoksi, että massa ei pääsisi kuumenemaan liian kuumaksi, syttymään palamaan tai palaisi pohjaan). Kuuman kynttilämassan kanssa kannattaa kuitenkin olla varovainen ja on hyvä pitää kattilan kantta aina lähettyvillä varmuuden vuoksi. Sulaneesta kynttiläaineksesta poistetaan vanhat kynttilänsydämet sekä mahdolliset teräsnastat. Sula kynttilämassa kauhotaan kauhan avulla muotteihin. Muotteja ei tule täyttää täyteen asti, vaan yläreunaan on hyvä jäädä muutaman sentin vara.

Massan kuivumista seurataan ja täytetään tarvittaessa kuivuessa syntyneet kolot

Massan kuivuessa on hyvä seurata, syntyykö massaan koloja kuivumisen aikana. Koloja saattaa muodostua erityisesti sydänlangan ympärille. Jos koloja muodostuu, voi niitä täyttää tarpeen mukaan sulalla kynttilämassalla tekemällä esimerkiksi neulalla reiän massaan ja valuttamalla reiän kautta sulaa kynttilämassaa koloon. Kynttilät kuivuvat noin vuorokauden ajan. Valmiit kynttilät irrotetaan muoteistaan ja sydänlangat leikataan sopivan pituisiksi. Itse tehdyt kynttilät tuovat tunnelmaa ja sopivat vaikkapa lahjoiksi tai tuliaisiksi.

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Aiheeseen liittyvät julkaisut
Pyykkietikka

Pyykkietikka

Pyykkietikka on ekologinen pyykin raikastaja, jonka käyttö poistaa pyykistä hajuja. Sen lisäksi pyykkietikan käyttö lisää sekä pestävien tekstiilien että pesukoneen käyttöikää. Etikka puhdistaa pyykinpesukonetta pesun aikana ja pitää pestävät tekstiilitkin...

Korvaa kertakäyttöiset vanulaput itsetehdyillä vanulapuilla

Korvaa kertakäyttöiset vanulaput itsetehdyillä vanulapuilla

Kertakäyttöisten vanulappujen sijaan on taloudellisempaa sekä edullisempaa käyttää pestäviä ja kestäviä kankaisia vanulappuja. Vanulappujen valmistus on verrattain helppoa ja se onnistuu kokemattomammaltakin ompelijalta. Vanulappujen valmistamiseen ei tarvita...

Pidä huolta vaatteistasi

Pidä huolta vaatteistasi

  Kun huoltaa vaatteita sekä tekstiilejä hyvin, ne säilyvät käyttökelpoisina pidempään. Näin ollen uusia vaatteita ei tarvitse hankkia niin usein. Uusia vaatteita hankkiessaan kannattaa kiinnittää huomiota muiden ominaisuuksien (istuvuus, hinta, laatu jne.)...