Kaikki ostot ja hankinnat kannattaa budjetoida huolella ja pyrkiä noudattamaan laadittua budjettisuunnitelmaa mahdollisimman tunnollisesti vuoden jokaisena päivänä. Tämän vuoksi ei budjetti saa olla liian tiukka, jotta sen noudattaminen ei veisi kaikkea iloa elämästä. Budjetointi ja talouden suunnittelu eivät tarkoita sitä, että kaikista menoista karsitaan, vaan sitä, että niitä toteutetaan budjetin sallimissa rajoissa.
Lähes kaikilla ihmisillä on joitakin itselleen tärkeitä asioita tai menoeriä, joista ei vain ole valmis tinkimään. Nämä menoerät eivät välttämättä ole fyysien elämisen kannalta välttämättömiä (kuten ravinto, vesi ja suoja), mutta voivat olla henkisesti äärimmäisen tärkeitä ja tukea kokonaisvaltaista hyvinvointia. Näitä voivat olla esimerkiksi jokin tärkeä harrastus, esine tai asia. Budjetoinnissa ja oman talouden suunnittelussa kannattaa miettiä, miten näihin asioihin olisi varaa budjetin sallimissa rajoissa.
Ratkaisuna tässä voi toimia harvemmin ja vähemmän -periaate. Eli kirjaimellisesti asioihin kulutetaan aiempaa harvemmin tai kerralla vähemmän. Toisin kuin jyrkkä älä osta mitään -periaate, vähemmän ja harvemmin mahdollistaa lähes kaikki hankinnat, kunhan ne on huolella suunniteltu ja niihin on varaa. Kun kuluttaa aiempaa vähemmän ja harvemmin, kertyy säästöä, koska menoerät ovat kokonaistasolla aiempaa pienempiä. Lisäksi harvemmin kulutettaessa on paremmin aikaa kerryttää puskurirahastoa, jota voi sitten tarpeen mukaan hyödyntää näihin hankintoihin.
Tai sitten voi vastaavasti miettiä, mistä asioista on valmis tinkimään, jotta näihin tärkeisiin asioihin olisi varaa. Jättää siis jotain ostamatta, jotta voi ostaa jotain itselleen tärkeämpää. Budjetoinnin ja taloudellisuuden ei tarvitse olla kurjaa eikä jatkuvaa kituuttamista. Tärkeää on huolellinen suunnittelu, jotta on varaa muuttaa unelmat todeksi.
0 kommenttia