Salaattia ja yrttejä saa kasvatettua edullisesti siemenistä, mutta jos yrttejä tai ruukkusalaattia tulee ostettua esimerkiksi ruoanlaittoa varten ruukuissa, ei eläviä kasveja kannata missään nimessä heittää pois. Käytön jälkeen ruukkuihin jääneet kasvit voi istuttaa kasvatusruukkua suurempiin ruukkuihin valoisalle ikkunalle tai paverkkeelle. Tai jos mahdollista, taimet voi istuttaa ulos kasvimaalle. Ravinteikkaaseen multaan istutettuina ja hyvin hoidettuna kasvit jatkavat kasvuaan ja tuottavat uutta satoa.
Kannattaa myös huomioida, että yrteistä monet ovat monivuotisia. Esimerkiksi sitruunamelissa, mäkimeirami, mintut, ruohosipuli ja lipstikka ovat monivuotisia ja talvehtivat useimmiten hyvin, joten syksyn tullen ne kannattaa istuttaa ruukuistaan maahan. Jos talvehtiminen onnistuu, nousevat yrtit seuraavana keväänä uudelleen ja tuottavat taas lisää satoa.
Yrttien säilöminen
Yrttejä kannattaa käyttää tuoreina maustamaan ruokia ja juomia. Yrttejä voi myös pakastaa sellaisenaan tuoreeltaan. Yrteistä voi myös keittää kasvislientä ja pakastaa valmiin liemen. Yrtit säilyvät huoneenlämmössä kuivatettuina. Jos kuivattaa yrttejä, kerätään yrteistä nippu ja kuivataan nippu alassuin lämpimässä, kuivassa sekä valolta suojattuna. Yrttejä voi huoneenlämmön sijaan kuivata myös uunissa matalalla lämmöllä tai erillisellä kuivurilla.
0 kommenttia