Valitse Sivu

Korvapuustit

mennessä | loka 3, 2021 | Edullisia ruokaohjeita, Jälkiruoat | 0 Kommenttia

Korvapuustit ovat herkullisia suomalaisia perinneleivonnaisia. Korvapuusteja juhlistetaan kansallisella korvapuustipäivällä, jota vietetään 4.10. Korvapuustit leivotaan perinteisesti pullataikinasta, joka kaulitaan levyksi ja täytetään rasva-sokeri-kanelitäytteellä. Täytteessä kannattaa kokeilla fariinisokeria, mikä tuo korvapuusteihin aivan oman erityisen makunsa. Myös tavallinen hieno sokeri käy täytteeseen oivallisesti. Pullataikinan valmistamisessa käytetään perinteisesti nesteenä maitoa, mutta pullan voi aivan hyvin leipoa ihan veteenkin tai vaikkapa kauramaitoon. Pullataikinaan voi lisätä kananmunan tai kaksi, mikä tekee taikinasta hieman kiinteämpää, venyvämpää ja kestävämpää, mutta kananmunan voi aivan hyvin jättää myös pois, jolloin taikinasta tulee hieman pehmeämpää. Korvapuustien leivontaan kannattaa varata aikaa, koska taikinaa kannattaa vaivata huolellisesti riittävän sitkon saavuttamiseksi. Lisäksi pullataikina kannattaa nostattaa kahdesti, taikinan valmistumisen jälkeen sekä ennen paistamista. Pullat voidellaan kananmunalla, sokerivedellä tai kaurakermalla. Valmiiden pullien koristeeksi voi ripotella raesokeria.

Valmistusohjeet

Mittaa neste kattilaan ja lämmitä kädenlämpöiseksi. Kaada neste taikinakulhoon.
Jos käytät tuorehiivaa, liuota hiiva kädenlämpöisen nesteen sekaan.
Jos käytät kuivahiivaa, sekoita kuivahiiva osaan vehnäjauhoista.
Lisää kulhoon sokeri, suola sekä kardemumma.
Lisää jauhoja vähitellen taikinaan. Vaivaa huolellisesti, jotta taikinasta tulee sitkoisaa. Loppuvaiheessa lisää sulatettu rasva taikinan joukkoon. Taikina on valmista, kun se on kiinteää eikä tartu enää kulhon pohjaan tai käsiin kiinni.
Anna kohota liinalla peitettynä lämpimässä noin puoli tuntia. Taikinan kohottamiseen oivallinen keino on esimerkiksi asettaa taikinakulho lavuaariin, jossa on lämmintä vettä. Anna kohota paikasta riippuen 30-60 minuuttia. 

Sekoita kanelitäytettä varten huoneenlämpöinen rasva, sokeri sekä kaneli huolellisesti sekaisin. 

Kun taikina on kohonnut, vaivaa siitä ilmakuplat pois. Kauli taikina suorakaiteenmuotoiseksi levyksi. Levitä rasva-sokeri-kanelitäyte levyn päälle ja kääri rullaksi. Leikkaa haluamasi kokoisiksi puusteiksi. Jos haluat kiekon mallisia puusteja, leikkaa palat suoraan ja aseta lappeelleen pellille. Perinteisen malliset puustit leikataan vinoon ja painetaan napakasti ohuimmasta kohdasta, niin että molemmin puolin puustia muodostuvat kiekot. 

Kohota liinalla peitettyinä vielä noin 20 minuuttia. Voitele ja koristele raesokerilla. Paista 200 asteisessa uunissa 10-15 minuuttia pullien koosta riippuen. 

Resepti

5dl nestettä
2dl sokeria
1rkl kardemummaa
1,5tl suolaa
2 pussia kuivahiivaa tai 50g tuorehiivaa
14-16dl vehnäjauhoja
200g rasvaa

125g huoneenlämpöistä rasvaa
2dl (fariini-)sokeria
3rkl kanelia

Voiteluun 1 kananmuna (1dl sokerivettä, kaurakermaa tms.)
Koristeluun raesokeria

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Aiheeseen liittyvät julkaisut
Kurpitsainen juustokakku

Kurpitsainen juustokakku

Syksyllä kurpitsasadon ollessa parhaimmillaan, voi kurpitsoista tehdä monenlaisia herkkuja. Kurpitsasose sopii oivallisesti mm. kasvissosekeittoihin tai myskikurpitsasta voi valmistaa herkullista myskikurpitsakeittoa. Kurpitsa sopii uunissa paahdettuna hyvin...

Mustikkakakku

Mustikkakakku

Mustikakkakakku on herkullinen leivonnainen, jonka valmistaminen on melko edullista ja helppoa. Mustikkakakku säilyy mehevänä ja herkullisena viileässä, kuten jääkaapissa, säilytettynä. Mustikkakakun voi valmistaa sekä tuoreista mustikoista että pakastetuista...

Jauhelihapasta yhdessä astiassa

Jauhelihapasta yhdessä astiassa

Jauhelihapasta yhdessä astiassa on helppo valmistaa, koska pastaa ei tarvitse keittää erikseen, vaan se kypsyy samalla kuin jauhelihakastikekin. Pastan valmistamisastiana kannattaa käyttää paistokasaria, pataa tai korkealaitaista paistinpannua. Jauhelihapasta on...

Omena-kaurapaistos

Omena-kaurapaistos

Omena-kaurapaistos on edullinen ja herkullinen jälkiruoka, jonka valmistaminen on helppoa eikä valmistamiseen tarvita kovin montaa raaka-ainetta. Oman puutarhan omenat voi hyödyntää paistokseen kuorimatta, riittää kun omenat pesee, pilkkoo ja poistaa siemenkodat....