Valitse Sivu

Älä maksa lihan hintaa maustekastikkeesta

mennessä | syys 14, 2020 | Säästövinkit | 0 Kommenttia

Lihat, kanat ja kalat kannattaa ostaa maustamattomia, jos ei halua maksaa maustekastikkeesta samaa hintaa kuin lihasta. Valmiiksi maustetuissa lihoissa mukana tulee yleensä maustekastiketta, jolloin kastikkeen paino lasketaan mukaan tuotteen kokonaispainoon. Jos ostaa lihat maustamattomina, tuotteen painoon lasketaan vain lihan paino. Toisin sanoen 200g maustamatonta lihaa sisältää 200g maustamatonta lihaa, mutta 200g valmiiksi maustettua lihaa sisältää lihan lisäksi maustekastiketta, jolloin lihaa on pakkauksessa vähemmän kuin 200g. Tämä ei kertaostoksella juurikaan tunnu, mutta säännöllisesti toistuvana menoeränä se alkaa vaikuttaa budjettiin.

Lihat, kalat ja kanat kannattaa opetella maustamaan itse. Toki voi myös käyttää valmiita maustekastikkeita, jotka tulevat edullisemmiksi erikseen ostettuina kuin lihan hinnalla ostettuina. Vähärasvaiset lihat, kuten broilerit, kannattaa maustaa öljypohjaisella kastikkeella. Öljyn sekaan voi lisätä mausteita, kuten currya, paprikaa, valkosipulia sekä suolaa ja pyörittää lihat öljyssä ennen paistamista. Yrteistä kanalle sopivat mm. rosmariini, rakuuna ja timjami. Lihasuikaleiden pinnat voi paistaa kiinni pannulla ja kypsentää suikaleet padassa esimerkiksi lihaliemessä tai -fondissa. Tällöin lihalle riittää mausteeksi mustapippuri. Myös lihalle sopivat mausteeksi yrteistä rosmariini, rakuuna ja timjami, mutta myös basilika ja mäkimeirami sopivat liharuokiin. Jos lihan haluaa marinoida, kannattaa kokeilla valmistaa itse balsamico- tai viinipohjaista marinadia, joka maustaessaan myös mureuttaa lihaa. Myös soijakastike sopii lihamarinadiin, mutta on maultaa hyvin voimakasta. Kaloille voi kokeilla jugurtti- tai sitruspohjaisia marinadeja. Kaloille mausteeksi sopivat mm. suola, sitruunapippuri, valkopippuri, tilli sekä sitruunamelissa.

Itse maustaen liha-, kana ja kalaruoista saa oman maun mukaisia. Kokeilla kannattaa rohkeasti, jotta harjaantuu maustamisessa. Marinadin sijaan voi tehdä myös erillisen kastikkeen, esimerkiksi ruskean kastikkeen, punaviinikastikkeen tai kermakastikkeen, jolloin maustamiseen ei tarvita kuin suolaa ja pippuria.

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Aiheeseen liittyvät julkaisut
Pyykkietikka

Pyykkietikka

Pyykkietikka on ekologinen pyykin raikastaja, jonka käyttö poistaa pyykistä hajuja. Sen lisäksi pyykkietikan käyttö lisää sekä pestävien tekstiilien että pesukoneen käyttöikää. Etikka puhdistaa pyykinpesukonetta pesun aikana ja pitää pestävät tekstiilitkin...

Tee itse uusia kynttilöitä kynttilänpätkistä ja -jämistä

Tee itse uusia kynttilöitä kynttilänpätkistä ja -jämistä

Kynttilät tuovat pimeneviin iltoihin tunnelmaa ja valoa, mutta ovat usein melko kalliita hankkia. Poltetuista kynttilöistä jää yli kynttilänpätkiä, joita ei ole enää turvallista polttaa. Näitä pätkiä ei kannata heittää pois, vaan ne kannattaa kerätä talteen ja...

Korvaa kertakäyttöiset vanulaput itsetehdyillä vanulapuilla

Korvaa kertakäyttöiset vanulaput itsetehdyillä vanulapuilla

Kertakäyttöisten vanulappujen sijaan on taloudellisempaa sekä edullisempaa käyttää pestäviä ja kestäviä kankaisia vanulappuja. Vanulappujen valmistus on verrattain helppoa ja se onnistuu kokemattomammaltakin ompelijalta. Vanulappujen valmistamiseen ei tarvita...