Lihat, kanat ja kalat kannattaa ostaa maustamattomia, jos ei halua maksaa maustekastikkeesta samaa hintaa kuin lihasta. Valmiiksi maustetuissa lihoissa mukana tulee yleensä maustekastiketta, jolloin kastikkeen paino lasketaan mukaan tuotteen kokonaispainoon. Jos ostaa lihat maustamattomina, tuotteen painoon lasketaan vain lihan paino. Toisin sanoen 200g maustamatonta lihaa sisältää 200g maustamatonta lihaa, mutta 200g valmiiksi maustettua lihaa sisältää lihan lisäksi maustekastiketta, jolloin lihaa on pakkauksessa vähemmän kuin 200g. Tämä ei kertaostoksella juurikaan tunnu, mutta säännöllisesti toistuvana menoeränä se alkaa vaikuttaa budjettiin.
Lihat, kalat ja kanat kannattaa opetella maustamaan itse. Toki voi myös käyttää valmiita maustekastikkeita, jotka tulevat edullisemmiksi erikseen ostettuina kuin lihan hinnalla ostettuina. Vähärasvaiset lihat, kuten broilerit, kannattaa maustaa öljypohjaisella kastikkeella. Öljyn sekaan voi lisätä mausteita, kuten currya, paprikaa, valkosipulia sekä suolaa ja pyörittää lihat öljyssä ennen paistamista. Yrteistä kanalle sopivat mm. rosmariini, rakuuna ja timjami. Lihasuikaleiden pinnat voi paistaa kiinni pannulla ja kypsentää suikaleet padassa esimerkiksi lihaliemessä tai -fondissa. Tällöin lihalle riittää mausteeksi mustapippuri. Myös lihalle sopivat mausteeksi yrteistä rosmariini, rakuuna ja timjami, mutta myös basilika ja mäkimeirami sopivat liharuokiin. Jos lihan haluaa marinoida, kannattaa kokeilla valmistaa itse balsamico- tai viinipohjaista marinadia, joka maustaessaan myös mureuttaa lihaa. Myös soijakastike sopii lihamarinadiin, mutta on maultaa hyvin voimakasta. Kaloille voi kokeilla jugurtti- tai sitruspohjaisia marinadeja. Kaloille mausteeksi sopivat mm. suola, sitruunapippuri, valkopippuri, tilli sekä sitruunamelissa.
Itse maustaen liha-, kana ja kalaruoista saa oman maun mukaisia. Kokeilla kannattaa rohkeasti, jotta harjaantuu maustamisessa. Marinadin sijaan voi tehdä myös erillisen kastikkeen, esimerkiksi ruskean kastikkeen, punaviinikastikkeen tai kermakastikkeen, jolloin maustamiseen ei tarvita kuin suolaa ja pippuria.
0 kommenttia