Viikon ruokalista on hyvä suunnitella etukäteen ennen kaupassa käyntiä. Ruokalistaa suunniteltaessa tulee huomioida päivän jokainen ateria, kuten aamupala, lounas, välipala, päivällinen sekä iltapala, jotta ruokatarpeita riittäisi kaikille aterioille. Kauppalistaan laitetaan vain ruokatarvikkeita, joita tarvitaan näiden ruokien toteuttamiseen. Karkit, pullat, sipsit, mehut, limsat, tupakkatuotteet ja alkoholijuomat voi huoletta jättää kauppaan – ne eivät ole hyväksi kenellekään. Ostoslistaan laitetaan myös tarvittavat pesuaineet, hygieniatuotteet ym. kodinhoidon kannalta oleelliset tuotteet tarpeen mukaan. Jos kotoa loppuu jokin elintarvike tai kodintuote, lisätään tuote ostoslistaan, jotta sen ostaminen ei unohtuisi. Näin vältytään ylimääräisiltä kaupassa käynneiltä. Jos kuitenkin täytyy käydä kaupassa hakemassa jokin unohtunut tai loppunut tuote, ostetaan vain tarvittava tuote, ei muuta.
Ruoka- ja ostoslistaksi käy ilmaispaperit, kuten käytetyt kirjekuoret. Tai ruoka- ja ostoslistan laatimiseen voi käyttää erilaisia ohjelmia tai sovelluksia. Itse käytän ilmaista muistiinpanosovellusta Google Keep:iä. Keep:issä ostoslistan voi jakaa kaikkien perheenjäsenten kesken ja kännykällä listaa on kätevä pitää ajantasalla. Kännykkä kulkee kaupassa mukana eikä ostoslista unohdu kotiin. Tuotteet voi laittaa listaan valmiiksi siinä järjestyksessä, jossa ne kaupassa sijaitsevat, mikä vähentää unohdusten määrää ja tekee kaupassakäynnistä sujuvampaa.
Kun ruokalista on hyvin suunniteltu, pärjää vain yhdellä kauppakäynnillä viikossa. Ruokalistan suunnittelua helpottamaan olen kerännyt edullisia ja hävikkiruokaa hyödyntäviä reseptejä ruokaohjeet-osioon.
0 kommenttia