Tuore kala on terveellistä, herkullista ja prosessoimatonta ruokaa, jota kannattaa suosia ruokavaliossaan. Edullisinta olisi tietysti kalastaa itse ruokakalat, vaikka maksavathan toki kalastusvälineet ja -luvatkin. Kaikille ei itse kalastaminen kuitenkaan ole mahdollista eikä kalansaalista aina tule, jolloin on turvauduttava kalatiskin tarjontaan. Kalatiskillä kannattaa kuitenkin olla tarkkana, mitä ostaa, jos haluaa saada parhaan vastineen rahoilleen.
Kalat ovat edullisempia kilohinnaltaan kokonaisina ostettuina kuin valmiiksi fileoituina. Esimerkiksi valmiit lohimedaljongit maksavat kilohinnaltaan yli tuplaten verrattuna kokonaisena ostettuun loheen. Ja ahvenfileet ovat kilohinnaltaan jopa kolminkertaisia verrattuna kokonaisten ahventen kilohintaan. Jos ostaa lohen kokonaisena, saa lohesta medaljonkien lisäksi myös fileitä, paloja ja suikaleita. Yli jääneistä perkeistä voi keittää lohikeiton tai kalaliemen. Yhdestä kokonaisena ostetusta ahvenesta saa itse fileoiden kaksi filettä ja lisäksi jää vielä perkeitä soppaa tai kalalientä varten. Ja jos kokee kalan fileoinnin työlääksi, voi kalan myös valmistaa kokonaisena.
Tuoreena ostetun kalan voi pakastaa, joten ne fileet ja kalapalat, jotka eivät heti mene ravinnoksi, kannattaa pakastaa. Myös kalaliemen voi pakastaa esimerkiksi jääpalamuoteissa tai pienissä annospusseissa. Jos kalan paistaa kokonaisena, voi myös kypsennetyn kalan pakastaa. Pakastaminen lisää ruoan säilytysaikaa, joten pakastinta kannattaa hyödyntää monipuoisesti.
Lohen fileoinnissa tärkeintä on terävä veitsi. Kertainvestointina veitsen hankinta on tietysti melko kallis. Ja veitsen lisäksi kannattaa investoida myös teroittamisvälineeseen. Nämä hankinnat kannattaa kuitenkin tehdä, koska kalan fileointi on todella työlästä tylsällä veitsellä. Veitsen hankinnassa ei kuitenkaan kannata tehdä ylilyöntejä. Tuhannen euron veitset ovat kotikäytössä melkoista liiottelua, kun muutamalla kympilläkin saa aivan kelpo veitsen. Toki kannattaa hankkia veitsi omien tarpeiden mukaan.
Kalan fileoinnin opettelu vaatii terävän veitsen lisäksi kärsivällisyyttä. Tietoa ja ohjevideoita kannattaa hakea kirjastosta ja Internetististä. Ja vaikka fileointi ei onnistuisikaan, on kala silti aivan käyttökelpoinen, joten luovuttaa ei kannata. Kärsivällisellä harjoittelulla harjaantuu ja säästää suuria määriä rahaa.
0 kommenttia