Valitse Sivu

Osta kalat kokonaisina

mennessä | loka 14, 2020 | Säästövinkit | 0 Kommenttia

Tuore kala on terveellistä, herkullista ja prosessoimatonta ruokaa, jota kannattaa suosia ruokavaliossaan. Edullisinta olisi tietysti kalastaa itse ruokakalat, vaikka maksavathan toki kalastusvälineet ja -luvatkin. Kaikille ei itse kalastaminen kuitenkaan ole mahdollista eikä kalansaalista aina tule, jolloin on turvauduttava kalatiskin tarjontaan. Kalatiskillä kannattaa kuitenkin olla tarkkana, mitä ostaa, jos haluaa saada parhaan vastineen rahoilleen.

Kalat ovat edullisempia kilohinnaltaan kokonaisina ostettuina kuin valmiiksi fileoituina. Esimerkiksi valmiit lohimedaljongit maksavat kilohinnaltaan yli tuplaten verrattuna kokonaisena ostettuun loheen. Ja ahvenfileet ovat kilohinnaltaan jopa kolminkertaisia verrattuna kokonaisten ahventen kilohintaan. Jos ostaa lohen kokonaisena, saa lohesta medaljonkien lisäksi myös fileitä, paloja ja suikaleita. Yli jääneistä perkeistä voi keittää lohikeiton tai kalaliemen. Yhdestä kokonaisena ostetusta ahvenesta saa itse fileoiden kaksi filettä ja lisäksi jää vielä perkeitä soppaa tai kalalientä varten. Ja jos kokee kalan fileoinnin työlääksi, voi kalan myös valmistaa kokonaisena.

Tuoreena ostetun kalan voi pakastaa, joten ne fileet ja kalapalat, jotka eivät heti mene ravinnoksi, kannattaa pakastaa. Myös kalaliemen voi pakastaa esimerkiksi jääpalamuoteissa tai pienissä annospusseissa. Jos kalan paistaa kokonaisena, voi myös kypsennetyn kalan pakastaa. Pakastaminen lisää ruoan säilytysaikaa, joten pakastinta kannattaa hyödyntää monipuoisesti.

Lohen fileoinnissa tärkeintä on terävä veitsi. Kertainvestointina veitsen hankinta on tietysti melko kallis. Ja veitsen lisäksi kannattaa investoida myös teroittamisvälineeseen. Nämä hankinnat kannattaa kuitenkin tehdä, koska kalan fileointi on todella työlästä tylsällä veitsellä. Veitsen hankinnassa ei kuitenkaan kannata tehdä ylilyöntejä. Tuhannen euron veitset ovat kotikäytössä melkoista liiottelua, kun muutamalla kympilläkin saa aivan kelpo veitsen. Toki kannattaa hankkia veitsi omien tarpeiden mukaan.

Kalan fileoinnin opettelu vaatii terävän veitsen lisäksi kärsivällisyyttä. Tietoa ja ohjevideoita kannattaa hakea kirjastosta ja Internetististä. Ja vaikka fileointi ei onnistuisikaan, on kala silti aivan käyttökelpoinen, joten luovuttaa ei kannata. Kärsivällisellä harjoittelulla harjaantuu ja säästää suuria määriä rahaa.

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Aiheeseen liittyvät julkaisut
Pyykkietikka

Pyykkietikka

Pyykkietikka on ekologinen pyykin raikastaja, jonka käyttö poistaa pyykistä hajuja. Sen lisäksi pyykkietikan käyttö lisää sekä pestävien tekstiilien että pesukoneen käyttöikää. Etikka puhdistaa pyykinpesukonetta pesun aikana ja pitää pestävät tekstiilitkin...

Tee itse uusia kynttilöitä kynttilänpätkistä ja -jämistä

Tee itse uusia kynttilöitä kynttilänpätkistä ja -jämistä

Kynttilät tuovat pimeneviin iltoihin tunnelmaa ja valoa, mutta ovat usein melko kalliita hankkia. Poltetuista kynttilöistä jää yli kynttilänpätkiä, joita ei ole enää turvallista polttaa. Näitä pätkiä ei kannata heittää pois, vaan ne kannattaa kerätä talteen ja...

Korvaa kertakäyttöiset vanulaput itsetehdyillä vanulapuilla

Korvaa kertakäyttöiset vanulaput itsetehdyillä vanulapuilla

Kertakäyttöisten vanulappujen sijaan on taloudellisempaa sekä edullisempaa käyttää pestäviä ja kestäviä kankaisia vanulappuja. Vanulappujen valmistus on verrattain helppoa ja se onnistuu kokemattomammaltakin ompelijalta. Vanulappujen valmistamiseen ei tarvita...