Porkkana- tai juuresraasteesta syntyvät herkulliset sämpylät. Jos porkkanaraastetta on jäänyt yli tai jääkaapissa on nuhjaantuneita juureksia, voi ne raastaa porkkanasämpylöitä varten. Tai sämpylöihin voi piilottaa kasvissosekeiton jämät. Jauhoiksi sopivat vehnäjauhot, hiivaleipäjauhot, sämpyläjauhot tai mitä kotoa löytyy. Osan jauhoista voi korvata myös leseillä, hiutaleilla tai siemenillä. Tästä ohjeesta tulee noin 25 sämpylää.
Valmistusohjeet
Kuivahiiva sekoitetaan jauhoihin, tuorehiivan annetaan sulaa kädenlämpöiseen veteen. Veteen lisätään myös suola, sokeri/siirappi, porkkanaraaste ja jauhot vähän kerrallaan. Sämpylätaikinaa on hyvä vaivata kunnolla, jotta siihen syntyy hyvä sitko. Taikinan on hyvä antaa kohota liinalla peitettynä lämpimässä, vedottomassa paikassa.
Leivo taikinasta sämpylöitä. Kohota liinan alla ennen paistamista. Voit halutessasi voidella sämpylät ennen paistoa vedellä, muna-maitoseoksella tai munalla ja koristella siemenillä tai leseillä. Paista 225 asteessa noin 10 minuuttia.
0 kommenttia