Valitse Sivu

Hyödynnä yli jäänyt kahvi

mennessä | syys 11, 2020 | Säästövinkit | 1 Kommentti

Taloudellisen ihmisen kannattaa olla tarkkana, että kaikki elintarvikkeet tulisi käytettyä ajallaan eikä ruokahävikkiä pääsisi syntymään. Tässä oivallisena apuna toimivat huolellinen ruokalistan suunnittelu sekä pakastimen monipuolinen hyödyntäminen. Ruoan lisäksi kannattaa olla tarkkana, että myös kotitalouden juomat tulee käytettyä ajallaan. Maidot ja piimät on helppo hyödyntää pannukakkuun tai puuroihin ja mehuista voi tehdä kiisseleitä, mutta myös ylimääräinen kahvi kannattaa ottaa hyötykäyttöön sen sijaan, että sen kaataisi viemäriin. Kahvipaketti maksaa kaupassa useita euroja, joten viermäriin kaadettu kahvi on hukkaan heitettyä rahaa.

Kahvia vain kulutuksen mukaan

Kun säästää keittämällä kahvit kotona, on tärkeää, että keittää kerralla vain sen verran kahvia kuin sitä kuluttaa, jotta ylimääräistä kahvia ei tulisi edes keitettyä. Kahvia on kuitenkin melko helppo keittää lisää, jos on arvioinut määrän alakanttiin. Kun harjoittelee taloudellista kahvinkeittoa, oppii keittämään oikean määrän kerralla, eikä näin ollen hävikkiä pääse syntymään. Jos kuitenkin käy niin, että kahvia tulee keitettyä liikaa, kannattaa yli jäänyt kahvi hyödyntää jollakin seuraavista tavoista.

Happaman maan kasveille kahvia

Kahvi sisältää mm. kasvien kasvulle hyödyllistä typpeä ja kaliumia, joten yli jäänyttä kahvia voi laimentaa vedellä ja käyttää kasvien kasteluun sekä lannoittamiseen. Kahvi on ph-arvoltaan hapanta, joten kahvi sopii happaman maan kasveille, kuten alppiruusuille, atsaleoille, hortensioille, pensasmustikoille ja havupuille. Huonekasvesista mm. paavalinkukat sekä sitrukset pitävät happamasta kahvivedestä. Kaikki kasvit eivät kuitenkaan kahvista pidä, joten kastele kahvivedellä vain happaman maan kasveja.

Kylmä kahvi kaunistaa

Kahvi säilyy parhaiten jääkaapissa viileässä. Jos kahvi on tarkoitus hyödyntää lähiaikoina, se olisi hyvä siirtää pois huoneenlämmöstä jääkaappiin odottamaan jatkojalostusta. Tai, kuten muutkin elintarvikkeet, kahvin voi myös pakastaa. Kahvia on kätevää pakastaa jääpalamuoteissa, joista se on helposti hyödynnettävissä valmiina kuutoina esimerkiksi jääkahveihin, cocktaileihin tai smoothieihin. Jäädytetyt kahvikuutiot voi lisätä juomiin sellaisenaan tai ajaa jään ihanaksi kahvimurskaksi tehosekoittimessa. Kahvi sopii myös jäätelöihin, joten kahvia voi käyttää maustamaan itse tehtyjä jäätelöitä. Tai jos ei tee itse jäätelöitä, kahvi sopii nautittavaksi kaupasta ostetun jäätelön kera esimerkiksi pirtelönä.

Kahvismoothie

Kylmä kahvi sopii notkistamaan erilaisia smoothie-annoksia. Esimerkiksi banaaneista, luonnonjugurtista ja kahvista syntyy ihana smoothie tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Tai voi kokeilla valmistaa smoothieita jäädytetyistä kahvikuutoista. Kahvikuutiot ajetaan murskaksi tehosekoittimessa, minkä jälkeen niiden joukkoon voi lisätä esimerkiksi maitorahkaa, appelsiinia ja kaurahiutaleita.

Kahvileivontaa ja -kuorrutusta

Kahvi sopii oivallisesti erilaisiin leivonnaisiin maustamaan leivonnaistaikinoita, kastikkeita tai kuorrutteita. Mokkapalojen kuorrute syntyy perinteisesti kahvista, mutta kahvia voi käyttää myös nesteenä pohjataikinassa. Kahvi sopii hyvin maustamaan suklaakakku- tai kuivakakkutaikinoita, kuppikakkuja sekä notkistamaan kakkukuorrutuksia. Kahvilla voi myös maustaa itse tehtyä kinuskia tai leipoa kahvista suklaatryffeleitä. Kahvi ja suklaa ovat oivallinen yhdistelmä, joten kahvia kannattaa kokeilla rohkeasti erilaisissa suklaaleivonnaisissa.

Kahvista kastiketta

Kahvi sopii myös ruoanlaittoon. Kahvi maustaa hyvin erilaisia kastikkeita. Kylmää kahvia voi käyttää ruskeassa kastikkeessa veden sijaan tai valmistaa kahvista ihanan täyteläisen kermakastikkeen. Kahvipohjaiset kastikkeet sopivat hyvin erilaisten liharuokien kera tai kahvista voi valmistaa erilaisia lihakastikkeita ja -liemiä.

1 Kommentti

  1. Onni

    Kahvista on se sanottava vielä, että jos keittelee monta kertaa päivässä kahvia, vaikkakin pieniä määriä kerrallaan, nii voi käyttää kestosuodatinpussia kertakäyttöisen sijasta, niin samalla säästää myös niiden hankinnasta. Jos ei muuten, niin kyllä kestosuodatin toimii hyvänä varasuodattimina.

    Vastaa

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Aiheeseen liittyvät julkaisut
Pyykkietikka

Pyykkietikka

Pyykkietikka on ekologinen pyykin raikastaja, jonka käyttö poistaa pyykistä hajuja. Sen lisäksi pyykkietikan käyttö lisää sekä pestävien tekstiilien että pesukoneen käyttöikää. Etikka puhdistaa pyykinpesukonetta pesun aikana ja pitää pestävät tekstiilitkin...

Tee itse uusia kynttilöitä kynttilänpätkistä ja -jämistä

Tee itse uusia kynttilöitä kynttilänpätkistä ja -jämistä

Kynttilät tuovat pimeneviin iltoihin tunnelmaa ja valoa, mutta ovat usein melko kalliita hankkia. Poltetuista kynttilöistä jää yli kynttilänpätkiä, joita ei ole enää turvallista polttaa. Näitä pätkiä ei kannata heittää pois, vaan ne kannattaa kerätä talteen ja...

Korvaa kertakäyttöiset vanulaput itsetehdyillä vanulapuilla

Korvaa kertakäyttöiset vanulaput itsetehdyillä vanulapuilla

Kertakäyttöisten vanulappujen sijaan on taloudellisempaa sekä edullisempaa käyttää pestäviä ja kestäviä kankaisia vanulappuja. Vanulappujen valmistus on verrattain helppoa ja se onnistuu kokemattomammaltakin ompelijalta. Vanulappujen valmistamiseen ei tarvita...