Valitse Sivu

Käytä pakastinta ja säästä ruokakustannuksissa

mennessä | syys 9, 2020 | Säästövinkit | 0 Kommenttia

Suurimman osan elintarvikkeista voi pakastaa. Pakastamisen myötä ruoka säilyy pidempään, mikä antaa pelivaraa mm. oman talouden sekä ruokalistan suunnittelussa. Vaika pakastin on sähkölaite ja sen käyttö lisää sähkönkulutusta, taloudellisella kulutustottumuksilla pakastimen sähkönkulutus pysyy kohtuuden rajoissa. Taloudellisen ihmisen kannattaa hyödyntää pakastinta mahdollisimman monipuolisesti arjessa.

Pakasta luovasti

Pakastamisen avulla elintarvikkeiden käyttöaikaa voi lisätä, kunhan muistaa, että pakastettukaan ruoka ei säily loputtomiin. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, mitä rasvaisempaa ruoka on, sitä lyhyemmän aikaa se säilyy. Tarjousjauhelihaa ostaessaan, kannattaakin muistaa että se säilyy pakkasessa 1-2 kuukautta. Sen sijaan marjat ja kasvikset säilyvät pakkasessa helposti vuoden verran.

Pakastaa kannattaa yli jääneet ruoka-annokset, joita voi myöhemmin hyödyntää eväinä töissä. Lisäksi marjat ja sienet säilyvät hyvin pakkasessa, samoin oman puutarhan sato. Tuoreet yrtit, kuten ruohosipuli, persilja, tilli ja jopa sipulinvarret kestävät pakastusta. Leipä säilyy tuoreena pidempään pakkasessa, samoin leivonnaiset. Täytekakkupohjan jos pakastaa, se on helpompi leikata osiin hieman kohmeisena. Jopa täytetyn täytekakun voi pakastaa, jos ei ole käyttänyt kakkuun aiemmin pakastettua pohjaa. Voileipäkakut voi pakastaa. Juuston voi raastaa raasteeksi ja pakastaa, esimerkiksi juuston kannikat voi raastaa, pakastaa ja hyödyntää juustoraasteen myöhemmin ruoanlaitossa. Jos maidon päiväys lähestyy uhkaavasti, voi maidonkin pakastaa. Samoin mehut, hillot ja soseet kestävät pakastusta. Kaikki pakastettavat tuotteet kannattaa jäähdyttää hyvin ennen pakastusta.

Pakastin järjestykseen

Pakastimen sisällöstä kannattaa pitää kirjaa, koska pakastimen uumeniin saattavat elintarvikkeet kadota tai unohtua. Lisäksi pakastettuihin tuotteisiin kannattaa merkitä, mitä ne sisältävät ja milloin ne on pakastettu. Helpoiten se onnistuu liimaamalla esimerkiksi pala maalarinteippiä pakasterasiaan ja kirjoitamalla siihen pakastettavan elintarvikkeen tiedot. Kun rasia on tyhjä, voi teipin irrottaa, pestä rasian ja käyttää uudelleen. Suosi pesun kestäviä pakasterasioita.

Pakastin kannattaa pitää järjestyksessä niin, että jokaisella elintarvikkeella on oma osionsa pakastimessa. Kun aina laittaa tietyn elintarvikkeen tiettyyn paikkaan pakastimessa, se löytyy helposti omalta paikaltaan eikä etsiskelyyn kulu aikaa eikä sähköä. Esimerkiksi marjat yhteen lokeroon, yrtit toiseen lokeroon, lihat seuraavaan, sitten leivät jne. Kun jokaiselle elintarvikkeelle on paikkansa, pysyy pakastin järjestyksessä. Huolellisella suunnittelulla pakasteet tulee käytettyä ajallaan ja ruokahävikin määrä pienenee. Pakastimeen ei kannata hamstrata liikaa ruokaa, jotta kaikki tulee käytettyä ajallaan. Sääntönä voi pitää, että hanki uusia pakasteita ennen kuin edelliset on käytetty.

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Aiheeseen liittyvät julkaisut
Pyykkietikka

Pyykkietikka

Pyykkietikka on ekologinen pyykin raikastaja, jonka käyttö poistaa pyykistä hajuja. Sen lisäksi pyykkietikan käyttö lisää sekä pestävien tekstiilien että pesukoneen käyttöikää. Etikka puhdistaa pyykinpesukonetta pesun aikana ja pitää pestävät tekstiilitkin...

Tee itse uusia kynttilöitä kynttilänpätkistä ja -jämistä

Tee itse uusia kynttilöitä kynttilänpätkistä ja -jämistä

Kynttilät tuovat pimeneviin iltoihin tunnelmaa ja valoa, mutta ovat usein melko kalliita hankkia. Poltetuista kynttilöistä jää yli kynttilänpätkiä, joita ei ole enää turvallista polttaa. Näitä pätkiä ei kannata heittää pois, vaan ne kannattaa kerätä talteen ja...

Korvaa kertakäyttöiset vanulaput itsetehdyillä vanulapuilla

Korvaa kertakäyttöiset vanulaput itsetehdyillä vanulapuilla

Kertakäyttöisten vanulappujen sijaan on taloudellisempaa sekä edullisempaa käyttää pestäviä ja kestäviä kankaisia vanulappuja. Vanulappujen valmistus on verrattain helppoa ja se onnistuu kokemattomammaltakin ompelijalta. Vanulappujen valmistamiseen ei tarvita...